Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 20:54 - По три пловдивски улици - "Антим І", "Лейди Странгфорд", "Цариброд"
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 3937 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2008 14:15


   Сега тръгваме от Джумаята на запад. Най-напред Венци Бъчваров ще уточни историята със застреляния руски войник, за което стана дума в едно от първите ни предавания.                

         Венци Бъчваров: Историята с руския войник на Джумаята е следната. Камионът тръгва от ул. "Скайлер", забива се във витрината на нашата къща и убива на място едно момиче. Но иначе като тръгнем от стария хотел "България" - преди да слезем долу към Джумаята точно отсреща е ул. "Лейди Странгфорд". Там където сега е някакво кафене, някога е било аптека "Карич". Г-жа Елза Карич е била много добра приятелка на моята баба. В нашия дом кафето се пиеше само следобед, към пет часа и те двете с баба ми редовно се събираха вкъщи. Нейният син д-р Алекси Карич беше един изключителен рентгенолог. Той дълги години е бил на работа в Конго като сътрудник на големият д-р Алберт Швайцер. Като завием покрай "Кристал" и се спуснем надолу по ул. "Царибрад" - днес ул. "Борис Дишлиев" - стигаме до ъгъла, където през 1919 година е била книжарницата на Борис Дишлиев. По -късно на това място се построява друга къща, която след това  разрушават, прави се сегашната сграда и след книжарницата там се е намирало едно от най-известните в града фото- студио. От къщата на баба ми нагоре към номер 3, №5, №7 после към сегашната пощенска банка по цялото северно протежение на ул. "Антим І" , почти до евангелската църква всичко това са били имоти на хаджи Гьока Павлов. А дясната страна откъм Сахат тепе, пак до Евангелския храм - са били собственост на хаджи Кочо Калчев. Последната сграда, която е точно до Евангелската църква - някога там е бил полицейски участък.  Тук нося портретът на моята баба Руска, а това е дядо Пейо съпругът на баба Руска, който е бил депутат от демократическата партия, сътрудник на Александър Малинов, окръжен прокурор и съдия, както и Окръжен управител. Около кръстовището на "Антим І" и "Кирил и Методий" живеят трите сестри Хаджипетрови - дъщерите на хаджи Гьока, дядото и бащата на днешния областен управител. А третата къща всъщност е построена върху сградата, в която е живял Захари Стоянов. В същата тази червена къща на Каишеви е живял писателят Любен Станев. До 1956 година калдаръмът на ул. "Антим І" е бил както този в Стария град.

         Зрител /д-р Младенова/: И да не пропуснем да кажем за къщата, която едно време беше Пионерски дом. Тя е била собственост на един арменец - Асвазадурян. От лявата страна на "Антим І" нагоре е имало няколко хлебопекарници, където се е приготвял хляб за целия Пловдив.  

         Бонка Петкова: Когато работех в "Кристал" имаше регламент на една маса да не сядат повече от четири човека и писателите много протестираха, тъй като когато трябваше да празнуват по някакъв повод се събираха много повече от четирима и тогава ставаха страхотни разправии. Кико Папазян идваше редовно, като си поръчваше ракийка с дюлгерско мезе, тоест водичка. Имаше си спомням някакъв повод за празнуване и тогавашните големци се бяха събрали в заведението. Оказа се, че поръчката ще бъде турско кафе, а те бяха 40 човека. Правехме го с джезвета и се сервираше в малки чашки - филджанчета, без дръжки. Обаче се оказа, че в ресторанта няма толкова джезвета и се наложи да се ходи до ресторант "Лайпциг", за да се допълни бройката. И най-накрая всичките сервитьори се наредихме с по едно джезве в ръка, но се оказа, че само двама от височайшите гости искали кафе. Та после цяла седмица продавахме само турско кафе. А в "Астория", където също съм работила се правеха най-хубавите и евтини "принцеси". Струваха 16 стотинки. Сладоледът беше 18 ст. Най-скъпа беше бирата - 30 ст. Млякото с какао струваше 12 ст. 
image image

         Ангел Илиев:  Бай Мардирос, който имаше работилница до нас трабваше само да поправя обувки или да ги прави за Операта. Той обаче правеше обувки и за продаване. В подметките слагаха фурнир от липа, някакви клечки бяха, за да скърцат обувките, което беше въпрос на елегантност по онова време. Ние като деца "Антим І" си го разделяхме на две - нашият долу и горе равният. После воювахме и правехме Троянската война със саби и лъкове.

         Зрител: Нека да ви върна малко към площадчето пред "Кристал". Там отгоре се намираше военният хотел. Срещу него беше аптека "Калмар". До аптеката беше репетиционната зала на Ансамбъла за песни и танци. До сегашното заведение "К 2 " имаше кабаре. И точно на това място е бил театър "Люксембург". На същото това площадче живееше един много колоритен шивач Шико, а по-нагоре живееше проф. Хайдудов. После следваше тютюневия склад на Кантарджиев, който след това го взеха за Опера и всъщност там се основа първата Опера на името на Ангел Букорещлиев. Впоследствие го направиха Музей на революционното движение.      

         Зрител /Т. Тодоров/: На ъгъла до фотото - между банката - имаше един магазин, пред който имаше колонка за бензин. И едно човече на "Мишелин" с компресор, с който се помпеха гумите.

         Зрител /Лидия Генова/: Аз съм внучка на едни много стари пловдивчани - Петър и Василка Михайлови. Те са имали гостилница до аптеката на Братанов и тъй като дядо Петър е пържел дробчета, неговия прякор е бил бай Петър Джигерджията. Той е бил изключително състрадателен човек и много пъти е давал храна без пари на бедни хора.

 

                                                       -----

 



Тагове:   Цариброд,   Странгфорд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5227777
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031