Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 11:41 - СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ-ВРЪХ ЧЕЛОПЕШКА БАБА-ВРЪХ МУРГАНА-07.04.2012 г.
Автор: pelitko Категория: Туризъм   
Прочетен: 12013 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 22.05.2012 12:14


    При предишното ми ходене над село Мирково в Стара планина се загледах на изток към района на село Челопеч. Направи ми впечатление, че там планината е някак си прекалено сложно нагъната. Многобройните гънки рязко контрастираха със спокойния и заоблен характер на старопланинското било. Отдалеч района ми се стори доста интересен. Реших да се кача от село Челопеч до връх Челопешка Баба и да огледам терена по-отблизо. В събота рано сутринта паркирах колата до последните цигански къщи на улица Миньорска в Челопеч.

image
                                                       Улица Миньорска

   Оттам към планината водеше широк и удобен черен път в северозападна посока. Ориентир ми беше постоянен, силен и дразнещ шум от баирите над селото. Пътя изкачва на зиг-заг и почти водоравно нагоре. Стига до огромен вентилатор, чрез който се вентилира мината.

image
                                                          Вентилатора на мината

    Направили са вентилатора много нагоре и навътре в планина, но въпреки това шума от него е непоносим и сигурно се чува на десетки километри. Очакванията ми, че планината над село Челопеч ще бъде интересна напълно се оправдаха. Най-вероятно преди милиони години изпод планината е избухнал вулкан. Баирите сякаш са били изстреляни във въздуха и при свободното си падането са се посяли където им падне. Района представлява хаос от безразборно разхвърляни хълмове и много криви долини. Навсякъде е посипано със скални отломъци.

image
                                                                 Пътя по хълмовете

     Скалите са били явно стопени. Виждал съм подобни места в Рила при Добро поле и Поличите и в планината Ржана. В Ржана планина наистина е имало вулкан. Там дори е запазена калдерата на вулкана. Най-вероятно „челопешкия” вулкан е и причината за богатите рудни находища в района. В село Челопеч е най-богатият на медно-златни залежи рудник в Европа. След вентилатора продължих нагоре по вече по-слабо използван черен път. Преминава се покрай няколко скални феномена и се излиза на ниско странично било.

image
                                                                  Скалите край пътя
 
    Пътя става водоравен. Откриват се гледки към централното било на Балкана, към долината на река Воздол и към хижа Мургана. На
GPS-са видях, че точно до пътя е отбелязана пещера Фрънкая и реших да я разгледам. Връхчето с пещерата е от три страни с гористи и затревени меки склонове. Но от четвъртата страна има отвесен скален венец. Мястото е супер странно. Скалният венец е целия в дупки, като в южния му край е най-голямата-пещера Фрънкая. Фрънкая значи скала-фурна. Може би когато скалата е била нагорещена по обвивката и е имало мехури. При пукането си мехурите са станали на дупки. Оттук и името на пещерата-Фурната.  


image
                                                                Скалния венец с дупките

image
                                                          Венеца, нишата и пещерата

     Надолу венеца завършва със широка и дълбока скална ниша. Нишата е дълга около 30 метра и е дълбока около 2-3 метра. В нишата някой си беше направил колиба.

image
                                                      Скалната ниша с колибата в края

   Наоколо над върховете на дърветата се подаваха всякакви по вид безразборно разхвърляни скали. Имаше скали с халки, скални гъби и всякакви други видове скали.

image
             Скалата с дупката. Нарича се Деликликая-буквално значи Продупчена скала

image
                                                                      Скална гъба

    Вулкана тук е бил най-силен. След пещерата продължих по пътя още доста на северозапад.

image
                                           Кривото било към връх Пирона 

     Подсякох от изток връх Пирона и излязох на обширно пасбище. Там имаше изоставена кошара и черен път, който водеше към централното било. Кошарата беше точно в подножието на връх Челопешка Баба. Нагоре терена беше като Стената на Витоша. Равен баир на който не се вижда края. Известно време си играх да вървя по пътя на зиг-заг. Като ми омръзна да заобикалям тръгнах без пътека по вертикала нагоре. Скоро излязох на подбилния път. Направиха го преди няколко години заради някакви антени на военните. Сега всички се качват само до пътя и вървят по него, вместо по централното било. Обаче гледките от него са само на юг. Аз си бях наумил да кача връх Челопешка Баба и продължих още нагоре. Изкачването си струваше, защото гледките бяха във всички посоки.

image
                     Кривото било по което се качих и долината на река Воздол
 
    От юг върха е затревен и полегат, а от север е отвесен и скалист. 

image
                                                На север от Челопешка Баба

   За съжаление от север природата е унищожена от открития рудник Елаците.

image
                                                                  Рудник Елаците

    По права линия е разположен точно срещу град Етрополе. На запад билото се вижда до връх Баба, а на изток до връх Свищиплаз.

image
              От връх Челопешка Баба към Капалу, Курдуна и Свищиплаз 

    От връх Говедарника към връх Челопешка Баба има още три безименни скалисти връхчета. Върхът разположен западно от Челопешка Баба е по-висок и по-ясно изразен.

image
                                           Билото на запад до връх Баба

     Може би не се вижда от село Челопеч и затова за връх е обявен по-ниският, но по-напред разположен Челопешка Баба. По цялото било от Говедарника на изток билото е посипано с интересни скални групи. При Челопешка Баба скалите свършват и към връх Мургана на изток билото е изцяло тревисто. От Челопешка Баба завих към връх Мургана по трасето на пътеката Ком-Емине. Връх Мургана е с две коти, като отметката за връх е на по-ниската кота.

image
                                                             На връх Мургана

   Може би тук положението е същото като с Челопешка Баба. От Челопеч се вижда по-ниската кота и затова тя е обявена за връх. От Мургана се открива гледка към интересната долина на река Воздол и село Челопеч. Слязох от източната страна на връх Мургана. Пресякох първата отбивка за хижа Мургана и без пътека излязох на асфалтовия път за хижата.

image
                               Връх Мургана от асфалтовия път за хижата

    От асфалта не е останало почти нищо, но до хижата все още може да се стигне с кола. Реших да слизам по реброто източно от река Воздол.

image
                                                  Към реброто по което ще слизам

   Реброто е голо и много обгледно. Завършва с гористото връхче Петровден. Оказа се, че по реброто има дори черен път. Вулканичната дейност не е отминала и долина на река Воздол. Над реката стърчат всякакви интересни скали в посока хижа Мургана и село Челопеч. Най-интересен е Илиндерския камък-огромна скала, откъснала се от ската над долината. Паднала е някога в нея и я препречила изцяло.

image
                                                           Илиндерски камък

    Непосредствено над село Челопеч скалите над река Воздол са сякаш нарочно подредени, като за сватба.

image
                                                                   Челопешката сватба

image
                                                         Или Мирковска свита?

  Чувал съм за скален феномен Мирковската свита. Тези скали приличат на свита, но са далеч от Мирково. Дали става дума за същите скали?

image
                                                                 Извор

    На връх Петровден извърших глупостта да изоставя черния път и да тръгна към Челопеч по права линия. Виждах съвсем близо къщите на селото, но да ги стигна се оказа сложна работа. Бях забравил за пресения и скалист терен. Скалите стигат до последните къщи на селото. Наложи се доста да заобикалям и да вървя съвсем бавно през гъсти и бодливи драки.

image
                                               Златишко-Пирдопската котловина

     Накрая малко и за селото. Селото е общински център, като в този общински център има само едно населено място-Челопеч! Всички главни улици са след основен ремонт. Покрити са с чисто нов асфалт и имат образцови тротоари и канавки. През 100 метра са монтирани пожарни кранове. На всички ъгли са забити метални колове и на тях с чисто нови метални табелки са изписани имената на улиците. Всичко това е от рудника и служи като компенсация заради шума от вентилатора. А ако някой иска да отидете до хижа Мургана трябва да мине по „булевард” Мургана.


image
                                                                    Село Челопеч

image
                                                                     GPS трак

ВСИЧКИ СНИМКИ

GPS track



Гласувай:
6



1. tikoev - Страхотно описано. Бил си и до Де...
17.05.2012 19:32
Страхотно описано. Бил си и до Деликликая. Снимал си естествените ниши в скалите, които птиците пълнеха с дъхаво планинско сено за гнездата си. А Фърънкая (фурна) си отговаря на името и е ...легенда. Златна! :) Благодаря ти, ти ми даде спомени, а това е много.
цитирай
2. pelitko - Къде е и какво е Деликликая?
18.05.2012 09:11
Пишеш, че съм бил там, но на картата това име го няма. Пещерата на картата е отбелязана с името Фрънкая. Може ли да напишеш нещо относно легендата за нея.
цитирай
3. анонимен - челопеч
18.05.2012 18:03
би било добре да опишеш пътя от градчето до хижата
цитирай
4. анонимен - челопеч
18.05.2012 18:13
преди 20на години съм ходил натам през мандрата, ако някой знае историята на тази мандра ще се радвам да я прочета. А като чета за тоя вентилатор явно челопеч майнинг е явно и майка и мащеха за района
цитирай
5. анонимен - няма
04.08.2012 16:15
прави ли ви впечатление, че утайника на челопеч майнинг е вече по-голям от язовира
цитирай
6. maiaartur - фрънкая
12.08.2013 10:13
Маршрута е чудесен,вчера бяхме там,но входа на пещерата не можахме да открием на снимката което се вижда като вход е само ниша,може ли малко повече информация
цитирай
7. pelitko - Здравейте maiaartur!
12.08.2013 12:26
Аз бях с GPS и въпреки това също не можах да открия входа на пещерата. Мисля, че се намира в гората под скалния венец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelitko
Категория: Туризъм
Прочетен: 1057581
Постинги: 76
Коментари: 358
Гласове: 295
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031