Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 17:09 - И заживели щастливо/Happily Ever After
Автор: flawlessmuffin Категория: Забавление   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2016 13:01


Събота и неделя, както правим по принцип, с нашите отидохме на село. (Чирпан не е село, но това е моето "на село" тъй като няма интересни неща или интернет). И познайте какво четох... ПРОЧЕТОХ "И ЗАЖИВЕЛИ ЩАСТЛИВО" И СВЪРШИ И БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО НО СВЪРШИ И... няма повече.. чак до следващата година.. и да.. Обаче беше уникално и нямам търпение да го разкажа. 

Значи. Авторът е Кийра Кас, очевидно. Книгата е разделена на новелите "Кралицата", "Принцът", "Стражът", "Фаворитката", "Селест и Изборът", "Прислужницата", "След "Единствената"" и "Къде са сега?". Освен това е дадено и началото на новата книга на Кийра Кас - "Сирената". 

В "Кралицата" виждаме Избора на кралица Амбърли през нейната гледна точка преди да стане дори принцеса - как тя и Кларксън се влюбват, премеждията през които преминават, за да бъдат заедно и мига, в който той ѝ съобщава, че ще стане следващата кралица на Илея. 

В "Принцът" влизаме в съзнанието на Максън по време на най-важните събития в живота му. Първо, това е моментът, в който той осъзнава, че приятелката му от детинство Дафни го обича, и я отхвърля, което е болезнено и за двамата. Скоро след това проследяваме подготовката и началото на Избора на Максън - несправедливия подбор на участничките и жестокото отношение на крал Кларксън към сина му. И най-важното, ставаме свидетели на първата среща на Максън и Америка. Максън е зашеметен от червенокосата бунтарка в двореца и още по-шокиран от откритието, че е влюбен в единствената участничка, която не може да има. Сега той трябва да я задържи в замъка.

"Стражът" ми беше много любопитна, понеже лично аз винаги съм шипвала Максън и Америка и Аспен, първият приятел на Америка, ми беше ужасно антипатичен. В своята новела Аспен изживява болката от това да вижда как любимата му се влюбва в друг. Той опитва многократно да я настрои срещу Максън (гадина мръсна), но Америка все още не е сигурна в чувствата си. Междувременно Аспен се сближава с прислужничките ѝ Мери, Ан и Луси, единствените в двореца, с които може да се държи като Шестицата, която в душата си все още е. 

От първите три книги сме запознати с Марли, участничка от Елита, която обаче, за всеобща изненада, е хваната с пазач и е наказана публично от краля. "Фаворитката" проследява два паралела - между моментното развитие на действията с Марли и Картър в килиите им, изживяващи наказанието си, и ретроспекцията, където Марли си спомня историята на познанството си с него. В сегашно време Максън спасява Картър и Марли и ги крие тайно в двореца, срещайки Марли с приятелката ѝ Америка. В ретроспекцията Марли постепенно, след безброй откраднати усмивки, намигания и тайни докосвания, се влюбва в Картър, въпреки че любовта им е невъзможна, което води и до наказанието им. В сегашно време атентатът, при който родителите на Максън умират е извършен и той е крал. Америка става кралица и двамата правят Марли и Картър първите безкастови граждани на Илея. Състои се и сватбата им. 

"Селест и Изборът"
също ми беше безкрайно интересна, защото Селест беше една от най-ярките конкурентки на Америка - красиво, сексапилно момиче с остър ум, природа на победител и куп фенове, тласкащи я към короната. Освен това беше и любимка на крал Кларксън, заради положението си на Двойка, почитателите и парите си. ОСВЕН ТОВА мразеше Америка, защото знаеше, че Максън има очи само за нея, и опитваше да саботира участничките. В тази новела обаче виждаме нещата от нейната гледна точка, и е съвсем различно. Читателят може да усети натискът на очакванията на Селест, постепенното откриване на моралните ѝ принципи, докато тя различава това, което се очаква от нея да постигне, и това, което всъщност иска да прави. Така тя се сприятелява с Америка и приема с вдигната глава решението на Максън да я отпрати от двореца. Дори го съветва за побърза с обявяването на годежа си с Америка, нещо, което изглеждаше недопустимо през гледната точка на Америка в "Изборът". 

"Прислужницата" проследява историята на срамежливата и безкрайно мила прислужница на Америка, Луси, след като тя и Аспен започват да се срещат. Луси е разколебана между любовта си към Аспен и съмненията, че той може завинаги да остане влюбен в първата си любов. Същевременно тя чувства връзката си с него като предателство към господарката ѝ, нещо недопустимо зад стените на двореца. В новелата обаче Луси осъзнава, че Аспен винаги ще обича Америка и в това няма нищо лощо, защото той обича и нея, защото обещанието за един по-добър живот с него я чака. И не е обещание, а покана. И Луси я приема. 

ВНИМАНИЕ. По време на "След Единствената"" стомахът ми беше на топка, ревах и се смеех едновременно, защото е толкова хубаво да вляза отново в гледната точка на Америка, да видя света ѝ по нейния начин. И още по-хубаво, да стана свидетел на брачния ѝ живот с Максън Шрийв, нещо, което чаках цели три книги и две години. Но си струваше. Беше толкова прекрасно.. 
Америка вече е кралица на Илея от две години и бракът ѝ с Максън върви приказно. Ставаме свидетели на няколко момента на пълно щастие между двамата, на хармонията и пълното им разбирателство, съпътстващи любовта им. Сега, две години след брака им, на рождения ден на Максън, Америка има за него най-прекрасният подарък. Нещо, за което ще трябва да почака седем-осем месеца. Максън е безкрайно щастлив, но и безкрайно ужасен, че може да се превърне в жестокия си, злонрав баща, обсебен само от властта, нещо абсурдно имайки предвид спокойната му и весела природа. Накрая, в последните мигове от гледната точка на Америка, той я понася на ръце към партито, обяснявайки ѝ се в любов, докато двамата обсъждат работа и бавачки. 

И накрая, в "Къде са сега?" виждаме съдбите на останалите участнички в Елита и животите им след края на Избора. Никоя от тях не е особено близк с Америка и в разказа за всяка се усеща нотка на гняв и разочарование от загубата на Максън и трона. При Крис това се усеща най-силно, тъй като Илея завинаги ще я запомни като тази, която Максън почти избра, без да знаят, че тя никога не е била близо до сърцето му. Защото там винаги е била само Америка. Както и да е, започвам да изпитвам злоба към Крис, така че нека продължим. 
Крис се жени за милия Елиът, с който отглеждат много екзотични домашни любимци и изучават света, докато той лекува самочувствието ѝ и я кара да забрави Максън. 
Елиз и Натали остават приятелки, с много различни съдби. Натали не си намира партньор заради свободолюбивата си природа, и сменя много различни професии, вкусвайки от живота (нещо, което доказва колко неподходяща би била за работното място и ролята си на кралица и съпруга на Максън). Елиз пък приема предложения ѝ от краля пост на посланик на Нова Азия. Така тя се чувства полезна на страната и семейството си сега, след като става ясно, че войната с Нова Азия е просто фарс, измислен от крал Кларксън за отвличане на вниманието. 
Виждаме съдбите на Крис, Елиз и Натали, три участнички от Елита. Без Селест, тъй като (спойлер), тя загива заедно с родителите на Максън. В последната си вечер в двореца, по ирония на съдбата. Жалко, понеже тя беше от любимите ми персонажи. Но съм убедена, че би имала велик живот след Избора. Естествено, в "Къде са сега?" не присъства и петата участничка в Елита, Марли, която заживява в двореца като придворна дама на Америка и една от най-близките до кралското семейство. И, накрая, последната участничка в Елита. Америка Шрийв, кралицата на Илея. 

Беше ми толкова странно да чета тези новели, най-вече защото те ме връщат назад в различни моменти от книгите (или извън самите книги), преди последната точка на дейсвие в "Наследницата". Беше толкова странно да чета за Избора на Амбърли след като знаех, че ще стане кралица, ще роди Максън и ще загине при атака на двореца. Да науча историята на Максън след като вече знам, че той ще стане крал по-скоро, отколкото предполага, ще се ожени за Америка, ще промени кастовата система и ще има четири деца, едно от които - следващата Кралица. Да проследя мъките на Аспен когато вече знаех, че ще се влюби отново, да страдам с Марли докато знам, че тя ще заживее щастливо с Картър и ще стане една от най-важните личности в двореца. Още повече че тя ражда Кайл Удуърк, момчето, което някой ден ще спечели сърцето на принцеса Идлин. Толкова странно да погледна света през очите на Селест докато знам, че тя ще загине без време и все пак превръщайки се в една от най-достойните личности в поредицата. Да проследя историята на Луси когато знам, че в крайна сметка ще се ожени за Аспен, въпреки протакането им. Беше толкова нереално да усетя тревогите на Максън и Америка покрай първото им дете след като знам, че тя всъщност ще роди близнаци, ще има още две деца и че Максън ще бъде страхотен баща. И толкова странно да надникна в животите на останалите момичета от Елита, тези, които не успяха да спечелят сърцето на принца. 

Това е една от любимите ми книги. Върна ми толкова много спомени, изживях частица от всеки живот в "Изборът", докоснах се до всеки един от главните герои, проумях толкова различни гледни точки. Бих ви я препоръчала. И ви я препоръчвам. След като минете през зашеметяващия и вълнуващ свят на "Изборът". 

- Muffin







Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: flawlessmuffin
Категория: Забавление
Прочетен: 20739
Постинги: 23
Коментари: 4
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930